Wat is er zoal te doen in de Ardennen?

De Ardennen is de naam die gegeven wordt aan een streek van België in het zuiden die zich uitstrekt tot in Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Deze zuidelijke streek is totaal anders dan het drukke, industriële noorden. De dingen die in deze streek te doen zijn, zijn zo gevarieerd als je je kunt voorstellen en omvatten enkele geweldige musea, veel bier en zelfs ’s werelds kleinste stad. Gezien de glooiende heuvels en het weelderige groene landschap, zal het je niet verbazen dat de Ardennen een populaire plek geworden zijn voor reizigers die van het buitenleven houden. Er ligt ook van alles onder de glooiende heuvels, zoals mijnen en grotten, die voor spectaculaire dagtochten zorgen.

Hoewel sommige steden in de Ardennen misschien niet zo visueel aantrekkelijk zijn als het omringende platteland, bieden de meeste toch tal van interessante bezienswaardigheden en verborgen geschiedenis die je blij zullen maken dat je ze bezocht hebt. De oorlogsmusea in Bastogne zijn interessant en zeer goed verzorgd en, zoals je mag verwachten, zijn er kerken en kunst in overvloed.

Liefhebbers van eten en drinken komen ook aan hun trekken in De Ardennen en zullen ongetwijfeld bekend zijn met de wereldberoemde paté die naar de streek genoemd is. Ook andere populaire culinaire lekkernijen draaien om het varken, waaronder ham en gezouten vleeswaren. Er zijn tal van goede restaurants zowel binnen als buiten de steden. Doe je onderzoek om je aan je budget te houden en teleurstellingen te voorkomen. Bier is zonder twijfel de prominente drank in de streek en er zijn veel historische brouwerijen en abdijen in de streek die iedereen met belangstelling voor de geschiedenis van de drank zeker zullen opwinden.

Wandelen

Prachtig glooiende groene heuvels, een kronkelende rivier en dichte bossen vormen het schitterende landschap in Rochehaut.

Hiking Ardennen is zeer de moeite waard, bijpassend terrein voor alle conditieniveaus met geweldige uitzichten.

Probeer je wandeling te beëindigen in het vredige gehuchtje Frahan-sur-Semois, dat bereikbaar is via een steil pad en een voetbrug.

Doe je onderzoek naar de beste routes voor je in de streek gaat wandelen.

Ook leuk: Fietsweekend Ardennen – omgeving Durbuy – ook beginners

Bezoek het Chateau De Bouillon

Dit indrukwekkende kasteel vind je in Bouillon en is een van de beste voorbeelden van een Fuedal kasteel dat in België nog overeind staat.

Het kasteel dateert uit de tiende eeuw en is een plezier om te verkennen met veel donkere, bedompte gangen en griezelig uitziende kerkers.

De audiogids is de moeite van het betalen waard want hij voegt veel achtergrondinformatie toe.

Overdag is de toegang tot het kasteel inclusief een kans om de populaire openlucht vogelshow te zien met roofvogels waaronder haviken en uilen.

Ga dieper onder de grond in Rochefort

Zelfs als je de Blegny Mijn bezocht hebt, is het de moeite waard de Grotte de Lorette in Rochefort te bezoeken.

Daal de 626 hachelijke treden af in de afgrond en aanschouw de duisternis van de grot en zijn fascinerende formaties.

Rondleidingen in de grotten zijn betrekkelijk klein en geven een persoonlijk gevoel.

De verlichting binnen de grotten is spotgoedkoop en stelt je in staat de diepte van de hoofdgrot (een indrukwekkende 65 m) in beeld te brengen zonder de ondergrondse sfeer te verpesten.

Het hoogtepunt van de rondleiding is een indrukwekkende lichtshow in de hoofdgrot.

Bezoek de oude stad van Durbuy

Ten oosten van Namen vind je het schilderachtige stadje Durbuy.

De aantrekkingskracht van Durbuy is duidelijk zodra je het ziet; mooie stenen gebouwen, weelderig omringd terrein en niet al te veel mensen.

Durbuy beweert de kleinste stad ter wereld te zijn en herbergt ongeveer 69 mensen per km2 (Londen heeft er ongeveer 4.500 per km2). Dit charmante stadje heeft echter geen tekort aan dingen om te doen.

Activiteiten in Durbuy zijn onder meer een sightseeing trein, een 14de eeuwse brouwerij en genieten van het spectaculaire uitzicht vanaf de Belvedere.