Uw boot goed voorbereiden op de winterstalling

boot

Een groot assortiment aan boten kent uiteraard veel diversiteit. U kunt uw boot wel in de haven laten liggen. Maar dit is voor een boot niet ideaal betreft de weersomstandigheden. Dit kan namelijk voor enige gebreken zorgen aan uw boot na bijvoorbeeld het winterseizoen. Geef uw boot dus altijd wat extra aandacht na een bepaald seizoen om deze weer vaarklaar te krijgen als u weer te water gaat het opkomende vaarseizoen.


Wanneer maakt u de boot winterklaar?

Verzekeringsmaatschappijen bieden niet altijd dekking mocht u de onderhoud en stalling zelf voorzien. Controleer dus altijd uw poliswaarde. Als u de boot door een deskundig bedrijf winterklaar laat maken biedt u verzekering wel dekking. Let er dus goed op wat de voorwaarde zijn voordat u zelf aan de slag gaat. En zorg ervoor dat u de buitenboordmotor niet vergeet te voorzien van een onderhoudsbeurt. Zo ook het romp, dek, zeilboot tuigage, uitrusting en dergelijke maatregelen die op de boot aanwezig zijn. Denk hierbij aan elektrische apparatuur, buiskappen, kussens, beddengoed en zeilen. Haal dit allemaal van boord af om alles vorstbestendig te behouden.


Tips om uw boot winterklaar te maken

Vergeet ook niet de accu los te koppelen en de hoofdkraan van de gastank dicht te draaien. En denk ook altijd aan de laatste voorbereidingen voordat u de boot naar de winterstalling brengt. Houdt rekening met plekken waar water kan blijven staan en waar vocht schade aan uw boot kan aanrichten. Controleer bijvoorbeeld roest, anodes, afsluiters, de schroef en de waterslang van de toilet tegen bevriezing. Er komt dus wel wat bij kijken maar dan kunt u er het opkomende jaar weer tegen aan met een goed onderhouden boot. Houdt er ook rekening mee dat u ruim op tijd opzoek gaat naar een plek om uw boot te stallen want na het vaarseizoen zijn er genoeg die ook opzoek zijn naar een stalling voor hun boot. Weet u al waar de erkende bedrijven voor een stalling te vinden zijn?


Een erkend bedrijf voor het stallen van uw boot?

Betreft vertrouwde erkende bedrijven kunt u kiezen tussen waterloodsen, droge loodsen en havens. Als u er zeker van wilt zijn dat uw boot bestemd blijft tegen het winterse weer wordt aangeraden om uw boot binnen te stallen. Ook als de boot in de winterstalling staat wordt het aangeraden om zo nu en dan eens te controleren of de weersomstandigheden niet voor onenigheden hebben gezorgd. Dit kan uw voorbereiding enorm in de weg staan. Bij meer vragen kunt u altijd terecht bij deskundige vakmensen om enige onduidelijkheden te voorkomen.