Turkije is een transcontinentale staat. Maar wat is dit eigenlijk?

Istanbul Turkije

Transcontinentale staat Turkije

transcontinentale-staatTranscontinentale staat houdt in dat een land in meer dan één werelddeel ligt. Turkije is zo’n transcontinentale staat, aangezien het land zowel in Europa als in Azië ligt. De scheidslijn tussen het Europese en het Aziatische gedeelte van Turkije wordt gevormd door de Bosporus, de zeestraat van Canakkale en de Marmara zee. De Bosporus deelt bovendien Istanbul in tweeën, wat inhoudt dat Istanbul is gelegen in twee continenten.

Andere voorbeelden van transcontinentale staten zijn Azerbeidzjan, Cyprus, Georgië, Kazachstan, Rusland en Armenië, welke gelegen zijn in zowel Azië als Europa. Landen die liggen in zowel Azië als Afrika zijn Egypte en Jemen. Zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen zoals een land als Chili, dat is gelegen in zowel Zuid-Amerika als in Oceanië.

Door de transcontinentale achtergrond vertoont Turkije een diversiteit van culturen. Zo zijn onder andere de muziek, literatuur, de gastronomie en de architectuur hieraan onderhevig. Over Turkije verdeeld zijn tal van spectaculaire opgravingen en monumenten vanuit deze periode zichtbaar.

Zo zijn onder meer de Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Osmanen in Turkije neergestreken en hebben de Turkse cultuur voorzien van kleur. Elke periode en elke cultuur heeft zijn sporen nagelaten. Bovendien zijn door de transcontinentale invloeden van zowel Azië als Europa duidelijke verschillen te herkennen tussen bouwwerken welke gelegen zijn in beide gebieden.

Daarnaast bestaat er een groot verschil in muziekstromingen in beide gedeelten van Turkije. De meer traditionele Turkse muziek is duidelijk afkomstig uit het Midden-Oosten en heeft sterke Perzische en Arabische invloeden. De meer moderne muzikale muziekstroming in Turkije richt zich op het Westen.

De op Europa gerichte en in Europa gelegen toeristische vakantiebestemmingen zijn beïnvloed door de  moderne muziek. Dit is goed zichtbaar in met name de uitgaansgelegenheden.

Een transcontinentale staat brengt dus binnen één enkel land en bijhorende landsgrenzen een diversiteit aan cultureel erfgoed met zich mee. Zonder landsgrenzen te overschrijden, begeef je je van het ene op het andere moment in een ander werelddeel.