Reis gevaren die vaak worden vergeten

Teek

Niks is fijner dan het realiseren dat je vakantie hebt. Naast het fijne vakantiegevoel wordt er in het begin van de vakantie toch vaak wat stress ervaren. Heb ik alle spullen wel mee? Gaat mijn auto nog wel 1000 kilometer mee? En passen alle kleren van mijn vrouw wel in de auto? Dit zijn vaak zaken die relatief makkelijk kunnen worden opgelost. Op de plek van bestemming loeren vaak ook nog een aantal gevaren die een langere nasleep kunnen hebben. In dit artikel wijs ik je graag op deze gevaren.

Deet en anti tekenbeet

Bijna alle mensen houden van de natuur, dit is ook niet gek want wat is er heerlijker dan een wandeling of workout tussen het groen. Er is lekkere frisse lucht en het helpt je ontspannen. Het bos wordt ook vaak opgezocht met de kinderen die zich uren in het bos en tussen de takken kunnen vermaken. Helaas schuilen er tussen het groen ook kleine gevaarlijke beestjes, namelijk: De teek. De afgelopen jaren zijn de gemiddelde temperaturen flink gestegen met gevolg dat de teek ook steeds eerder en langer actief is. Een tekenbeet hoeft niet per se gevaarlijk te zijn zolang je er maar op tijd bij bent. Toch blijft het motto: een tekenbeet voorkomen is beter dan genezen. Vaak is er de kennis niet om deze kleine vrienden buiten je lichaam te houden. Die kennis ga ik nu gelukkig met je delen.

Zo voorkom je een tekenbeet

Blijf op de paden
Er zijn een flink aantal fabels de wereld in geholpen over teken. Zo zouden teken zich uit een boom laten vallen om je vervolgens te bijten. Dit is echter helemaal niet waren. Teken bevinden zich vooral in lange grassen en onder bladeren. Door de lange struiken en grassen te mijden wordt de kans op een tekenbeet al aanzienlijk lager.

            Gebruik teekwerende kleding

Als je tijdens je vakantie erg veel in de natuur bent dan raad ik je aan om teekwerende kleding aan te schaffen. Teekwerende kleding is geïmpregneerd met een speciaal goedje waardoor de teek verlamd raakt zodra die in aanraking komt met de stof. Hierdoor kan de teek zich niet in jouw lichaam boren om vervolgens bacteriën en ziektes over te dragen.

Check Check dubbelcheck

Als je toch in de natuur bent geweest zonder het dragen van teekwerende middelen dan wil ik graag nog de tip meegeven om na de tijd goed op tekenbeten te controleren. Teken nestelen zich vaak op warme plekken (in de knieholten en onder de ellebogen). Als je een teek hebt gevonden verwijder deze dan voorzichten met een tekentang en ga de teek beslist niet irriteren!