Phetchaburi, Thailand: oude koningsstad

Thailand

Phetchaburi, Thailand: oude koningsstad

Omdat het een ver-van-ons-bed-show is, realiseren we ons niet dat ook Thailand, net als alle andere landen, een veelbewogen geschiedenis heeft gehad. Ook hier had men te maken met opkomende koninkrijken, veroveringstochten, veldslagen, overwinningen en nederlagen en Phetchaburi in de gelijknamige provincie is een levende tijdlijn van historische perioden. Overal vind je tekenen van de verschillende invloeden die ingewerkt hebben op de provincie en de stad.

>>>Bekijk alle rondreizen naar Cambodja en Thailand>>>

De provincie Phetchaburi of Phet’buri, zoals het plaatselijk bekend is, ligt op een strategische plaats in het bovenste gedeelte van het Maleisische schiereiland. De provincie is ingeklemd tussen de Golf van Thailand en de oostgrens van Myanmar. De stad Phetchaburi ligt slechts 160 kilometer ten zuidwesten van Bangkok en heeft goede verbindingen via de weg en de spoorlijn met de hoofdstad van Thailand.

>>>Bekijk hier alle hotels in Bangkok>>>

De verscheidenheid aan landschappen en de rijke, culturele erfenis maakt de provincie tot een uitstekende bestemming voor een dagtripje vanuit Bangkok. Door de ideale locatie van Phetchaburi aan de snelweg en de spoorlijn naar de badplaatsen in het zuidwesten van Thailand, is het een gewilde aanlegplek voor mensen die iets meer van Thailand willen zien dan alleen de stranden.Het is een heel oud stadje met een charmante schoonheid, rustige stranden, veel tempels en een mooi historisch park. Het is geen wonder dat drie opeenvolgende koningen hier een paleis hebben laten bouwen. Als gevolg hiervan wordt Phetchaburi dan ook wel eens ‘Muang Sam Wang’ genoemd: de stad van de drie paleizen.

Korte geschiedenis

Het gebied rond Phetchaburi is al heel lang een belangrijke regio en is waarschijnlijk al meer dan duizend jaar aan één stuk door bewoond. Archeologische bewijzen suggereren dat het gebied al bezoekers trok tijdens de Dvaravati Periode, die ergens tussen de zesde en de elfde eeuw na Chr. ligt.

Het Dvaravati koninkrijk was sterk beïnvloed door Indiase culturen en de naam Phetchaburi heeft dan ook Indiase wortels. Ergens in de elfde eeuw maakte het Khmer keizerrijk de dienst uit in Thailand, hoewel dat van korte duur was. Toen de macht van de Khmer afnam, werd Phetchaburi een strategisch, koninklijk fort gedurende de Sukhothai en Ayutthaya koninkrijken.

Dat is ook geen wonder gezien de uitstekende verdedigende positie die de paleisheuvel vertegenwoordigde. Gedurende de dertiende en veertiende eeuw werd het Sukhothai koninkrijk opgeslokt door Ayutthaya, waarna in de zeventiende eeuw Phetchaburi opbloeide als belangrijke plaats voor de handel tussen Birma en Ayutthaya.

De provincie Phetchaburi

De belangrijkste bezienswaardigheid van de provincie is een van de grootste nationale parken in Thailand dat Kaeng Krachan National Park heet. Het bedekt bijna de helft van de provincie en is iets van 2.915 vierkante kilometer groot. Het park is rijk aan flora en de fauna omvat onder andere wilde olifanten, herten, tijgers, beren, gibbonapen en wilde varkens, plus zo’n 400 verschillende soorten vogels.

Je vindt er bossen, savanna’s, kliffen, grotten en bergen en het park wordt groen gehouden door twee rivieren, een groot meer en overvloedige regenval. Je kunt de Nam Tok Tho Tip waterval met zijn achttien verschillende terrassen bezoeken en de Doi Phanoen Thung beklimmen, die een spectaculair uitzicht biedt op de omringende bossen. Het zal duidelijk zijn dat het park zó uitgestrekt is, dat je moet beschikken over eigen vervoer als je dit enorme park goed wilt leren kennen en waarderen.

Naast de hoofdstad Phetchaburi tref je in deze provincie ook nog een andere plaats aan, namelijk Cha-Am. Dit is een echt amusementsstadje, dat in de weekends en op nationale feestdagen vol zit met provinciale families en studenten uit Bangkok. Als je houdt van op het strand liggen, vers zee voedsel en koude biertjes, is dit ook een bestemming die je kunt aandoen als je in de buurt bent.

De stad Phetchaburi

Als je vanuit Bangkok via de snelweg, die tussen weelderig begroeide kalksteenrotsen en teakbomen doorloopt, in Phetchaburi aankomt, is Khao Wang (Paleisheuvel) niet te missen. Met zijn religieuze gebouwen en het zomerpaleis van koning Mongkut (Rama IV, 1804-1868), torent de heuvel hoog uit boven de daken van de stad. Koning Mongkut was de vierde Siamese vorst uit het geslacht Chakri en is één van de meest vereerde vorsten van het land.

Dit komt onder andere omdat hij westerse innovaties toeliet in zijn land en daardoor de modernisering van Siam initieerde. Hij is in het westen vooral bekend omdat hij optreedt als één van de hoofdfiguren in het toneelspel en musical The King and I en de film Anna and the King of Siam, die allemaal gebaseerd zijn op de herinneringen van de westerse gouvernante Anna Leonowens, die les gaf aan de vrouwen en kinderen van koning Mongkut.

Phra Nakhon Khiri (Heilige Stad Heuvel) is in 1988 verheven tot historisch park en bestaat in feite uit drie gebouwencomplexen die gebouwd zijn op de drie pieken van de 92 meter hoge heuvel. Het eerste complex wordt gevormd door het paleis zelf, het tweede door een grote stupa en de oostelijke piek huisvest de koninklijke tempel.

Je kunt de top bereiken via een aantal weelderig begroeide paadjes die heel mooie uitzichten bieden op de omgeving. Als het behoorlijk warm is, kost dat heel wat zweetdruppeltjes, dus zorg ervoor dat je voldoende water bij je hebt. Maar als je liever de gemakkelijke weg kiest, kun je ook gebruik maken van een kabeltram die je helemaal naar de top brengt.

Het is een heel uitgebreid complex, waarvan je alle onderdelen kunt bereiken via een boel stijgende en weer dalende keiweggetjes en het is ideaal als je wilt genieten van wandelen en mooie uitzichten. Het paleis is erg interessant, omdat het een heleboel verschillende buitenlandse bouwstijlen (Europees, Japans, Chinees) combineert met de traditionele Thaise stijl.

Je vindt er een nationaal museum waarin je kunt zien hoe een paleis van de koninklijke Siamese familie was ingericht. Daarnaast is er ook een observatorium dat koning Rama IV liet bouwen omdat hij zelf een enthousiast en kundig astronoom was. Het stikt er overigens van de heilige, wilde apen en dat is uitkijken.

Ze proberen je te beroven van alles wat je bij je hebt en je zou niet de eerste toerist zijn die daar zijn fototoestel, tas, backpack of flesje water kwijtraakt. Het is wel een leuk gezicht, al die door elkaar heen krioelende apen die allerlei streken uithalen. Het is ook een erg vruchtbare apenbevolking want een groot deel bestaat uit jonge apen in allerlei leeftijdsklassen, die nog door hun moeders gevoed en verzorgd worden.

Phetchaburi zelf is ook de moeite waard. Het wemelt er van de tempels en je kunt het traditionele Siam nog ruimschoots terugvinden in de talloze traditioneel gebouwde huizen van teak. Bovendien heeft het stadje ook een culinaire traditie, dus als je van zeevoedsel houdt, is het ook een goed idee om te gaan eten in één van de spotgoedkope eethuisjes.

Als je een restaurantje gevonden hebt met zicht op de Mae Nam Phetchaburi (de rivier die door de stad loopt) kun je misschien een glimpje opvangen van een watervaraan, die wel tot drie meter lang kan worden.