Kamperen in IJsland

In IJsland zal je geen 5 sterren campings tegenkomen, wat voor sommige fijn is, en voor anderen weer minder. Kamperen in IJsland is hierdoor een stuk primitiever dan andere reisbestemmingen, en deze campings zijn vaak alleen een plek om je tent neer te zetten. Je moet er dus niet vanuit gaan dat je zult overnachten op een all inclusieve camping met enorm zwembad, zoals je deze in Spanje en Frankrijk tegen zou komen. Voor de mensen die dit niet erg vinden, heeft IJsland heel veel moois te bieden!

Campings

Om van de campings in IJsland gebruik te maken, kan je elke camping los boeken en betalen. Maar er is ook een andere, makkelijkere methode. Er bestaat namelijk een ‘Camping kaart’, en door deze eenmalig aan te schaffen kan je gebruik maken van de campings in IJsland onder een aantal voorwaarden. Let er wel even op dat je nog wel toeristenbelasting moet betalen, en dat er plek op de camping moet zijn. Zorg wel voor goede spullen zoals bijvoorbeeld een sterke tent, een lichtgewicht pannenset, zakmes, etc.

De campingkaart IJsland is geldig op ca. 42 campings tijdens het campingseizoen, dat loopt van 1 juni tot 1 september. Een gezelschap van maximaal 2 volwassenen en 4 kinderen onder de 16 jaar heeft recht op een plaats op één van de aangesloten campings. De campingkaart kan worden gebruikt voor een tent, een caravan of een camper, 1 plaats per reisgezelschap.

Spullen

Heb je geen zin om spullen mee te sjouwen op je reis naar je bestemming, heeft IJsland ook een grote hoeveelheid van kampeerspullen verhuurders. Dit kan erg veel inspanning schelen bij de reis, maar zou ook eventueel geld besparen als je erg weinig of niet kampeert. Denk dan bijvoorbeeld aan tenten, kookstellen, slaapzakken, kookgerei en tafels & stoelen die je kunt huren. Houdt er rekening mee dat het vaak hard waait op IJsland, en het dus verstandig is om een stormvaste tent mee te nemen of te huren. Daarnaast zijn haringen ook erg belangrijk!

Reis

Door het feit dat het gaat om een eiland, zijn er slechts twee manieren om het Scandinavische land te bereiken. Deze zijn: met de boot of met een vliegtuig. Veel boten die naar IJsland gaan, zijn cruiseschepen waar je een compleet pakket voor moet boeken. De vakanties naar IJsland zelf zijn dan ook vaak met vliegtuigen.

Bezienswaardigheden

Geysir in Zuid IJsland

In de vallei van Haukadalur ligt de bekendste geiser van het land. Vroeger spoot deze regelmatig kokend water tot wel 70 meter hoog de lucht in, tegenwoordig gebeurt dit minder vaak. De opening van de geiser is 18 meter breed, en zeer indrukwekkend om te bezoeken!

Reykjavik

De tweede locatie waar je eigenlijk wel geweest moet zijn is de hoofdstad, deze stad staat bomvol met allerlei musea en bezienswaardigheden. Daarnaast kun je hier ook heerlijk genieten van plaatselijke gerechten. Ook kun je de warmteopslag van de stad bezoeken!

Blue Lagoon in Reykjavik

Op IJsland zijn er door alle vulkanische activiteit, ook thermale baden. Dit houdt in dat het een meer is, wat verwarmd wordt door de ondergrondse lava. Deze baden worden door de locals ‘de bron voor eeuwige jeugd’ genoemd. De reden hiervoor is het feit dat deze meren geneeskrachtige werkingen heeft, zoals bijvoorbeeld een verzachtende werking voor reuma en artritis. Ook helpt het warme water tegen verschillende soorten huidaandoeningen.